Univerzitet Crne Gore, Metalurško-tehnološki fakultet, Podgorica

987

Informacije o lokaciji

Osnovno

Kratak profil ustanove

  Metalurško-tehnološki fakultet u Podgorici je institucija sa 43 godine dugom tradicijom u visokoškolskom obrazovnom i naučno-istraživačkom radu, koju su oblikovale brojne generacije studenata i osoblja Fakulteta. 

  Fakultet je moderna škola, dobro uređena, iz koje izlaze odlični inžinjeri, obrazovani kroz akademske studijske programe Metalurgije iHemijske tehnologije, kao i primijenjene studije Zaštite životne sredine. 

  Znanje koje se stiče na Metalurško-tehnološkom fakultetu kvalifikuje za uspješan rad u oblastima dizajniranja i primjene inžinjerskih materijala, projektovanja tehnologija, optimizacije proizvodnih procesa, zaštite životne sredine. Uže specijalnosti mogu omogućiti veoma cijenjen rad u oblastima procesne i prerađivačke metalurgije, bazne hemije, sinteze organskih i neorganskih proizvoda i ekologije. Fakultet pruža i mogućnost izučavanja širokog spektra veoma atraktivnih tema u oblasti metala, legura, organskih i neorganskih tehnologija i proizvoda i elektrohemijskog inžinjerstva. 

  Živimo u dobu koje ne možemo nazvati po jednom materijalu ili tehnologiji, za razliku od prošlosti kada su periodi u kojima su ljudi živjeli nazvani po materijalima koje su koristili: kameno, bronzano i željezno doba. Sticali su moć i pokazivali svoje bogatstvo koristeći materijale i tehnologije tih vremena: Tutankamon sa kraljevskim simbolima od obojenog stakla i metala i kamenim sarkofagom u piramidi, a Agamemnon sa svojim bronzanim mačem i zlatnom maskom. Da su živjeli danas, ti predmeti bi mogli biti titanijumski sat ili teniski reket pojačan karbonskim vlaknima, možda bicikl od kompozita sa metalnom matricom ili svijetlo oružje od kombinacije super čvrstih legura lakih metala, čelika i keramike.

  Danas na raspolaganju stoji negdje oko 80.000 podkategorija materijala sa pripadajućim tehnologijama, koje je često potrebno uskladiti sa ambijentalnim zahtjevima i zaštitom životne sredine. 

  Metalurško-tehnološki fakultet pruža priliku da se osvoji znanje iz ovih oblasti i izabere poziv satkan od vještina čiji razvoj traje od početka civilizacije. 

  Metalurško-tehnološki fakultet ima i konstantno proširuje saradnju sa velikim brojem obrazovnih, naučno-istraživačkih i privrednih subjekata u zemlji i inostranstvu. Znanja stečena na ovom fakultetu omogućavaju uspješan rad u oblastima dizajniranja i primjene inženjerskih materijala, projektovanja i optimizacije različitih tehnologija ili zaštite životne sredine.

  Univerzitet Crne Gore, Metalurško-tehnološki fakultet, Podgorica

Inovativna djelatnost
Naučna oprema
Kontakt

Opšte kontakt informacije